VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenbeleggers leren dezer dagen maar weer eens dat winsten die gedurende vele jaren gestaag zijn opgebouwd in enkele weken kunnen worden weggevaagd. Aandelen bewegen vaak feller naar beneden dan naar boven. Dan is het zaak het hoofd koel te houden.

De recente onrust op de aandelenbeurzen heeft bij sommige beleggers paniek veroorzaakt waardoor zij (delen van) hun portefeuille tegen elke prijs van de hand deden. Een focus op de lange termijn kan helpen om de plotseling oplaaiende volatiliteit van de beurzen te relativeren, schrijft bijvoorbeeld Tim Armour, portefeuillebeheerder bij vermogensbeheerder Capital Group, in een recent rapportDirect naar het rapport ‘The Long View: Investing through Adversity’.

Sinds 1970 zijn er vijf periodes geweest waarin de MSCI World Index met 20 procent of meer daalde (‘bear markets’), laat het rapport zien. De gemiddelde daling van 37 procent van deze cycli is best pijnlijk. Maar het missen van een deel van het gemiddelde rendement van de daaropvolgende ‘bull markets’ van 283 procent kan nog pijnlijker zijn, stelt Armour.

‘Bear markets’ duren met 15 maanden gemiddeld veel korter dan bull markets. Dat is ook een reden waarom het moeilijk kan zijn om beleggingen te timen en waarom dat dus meestal onverstandig is.

Zowel de recente geschiedenis als de langere termijn laten zien hoe snel de markt kan omslaan. De volatiliteit van de rendementen van de wereldwijde aandelenmarkten, die in de analyse van Armour zo'n 50 jaar teruggaan, geeft aan dat beleggers hun portefeuille mogelijk ernstig schaden door te proberen de markt te timen.

In plaats van rucksichtslos te verkopen, kunnen beleggers die zich zorgen maken over de volatiliteit daarom volgens Armour spreiden naar beleggingen die in het verleden in tijden van laagconjunctuur veerkracht hebben getoond. Volledig in aandelen belegd zijn levert ondanks de lage rente wellicht toch te veel risico op. Obligaties of spaardeposito’s in verschillende valuta geven misschien nauwelijks rente, zij dempen de beweeglijkheid van de portefeuille wel in belangrijke mate.

Als VEB tekenen wij daarbij wel aan dat wie nu obligaties koopt met een negatief effectief rendement, kiest voor een belegging die, mits aangehouden tot het einde van de looptijd, een gegarandeerd verlies oplevert.

Maar de belangrijkste boodschap is dat beleggers er dus goed aan doen niet te proberen precies op de bodem in te stappen om op een top weer uit te stappen. Bodems en (vooral) tops worden in de praktijk bijna altijd weer gepasseerd. En hoe langer men naast de markt blijft staan, hoe langer men dividend misloopt.

De beleggingsgeschiedenis leert dan ook dat ‘time in the market’ doorgaans meer oplevert dan ‘timing the market’. 

Beleg daarbij dan wel vooral in aandelen van bedrijven die structureel een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal weten te bereiken (Return on invested capital, ROIC).

Dat kan bijvoorbeeld door Effect goed te lezen waarin verschillende auteurs en VEB-economen regelmatig wijzen op bedrijven die het op dit vlak over langere periodes goed doen en daardoor een investering gestaag kunnen laten groeien.

In de VEB-Barometers wordt onder meer nadrukkelijk gekeken naar de mate waarin bedrijven in staat zijn de kosten van hun kapitaal terug te verdienen. Als dat door de jaren heen goed lukt zullen de aandelen van die bedrijven hun beleggers belonen voor het risico dat zij bereid waren te lopen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.